Nagyon is sok, az anyag egyik módosított változata ugyanis egy speciális szövet részeként cipőgyártásra is használható. Az így gyártott cipők strapabírók, egyszerre lélegeznek és állnak ellen a víznek.

A politetraflouretilén, vagy ismertebb nevén a teflon egy 1938-ban végzett tudományos kísérlet nem várt mellékterméke, amit a puszta véletlennek köszönhetünk. Ez a bámulatos polimer sok-sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik: nagyon magas az olvadáspontja, gyakorlatilag minden vegyületnek ellenáll, elhanyagolható a felületi súrlódása és szinte semmi sem tapad hozzá.

Az űrkutatástól kezdve a hadiparon és a gépgyártásig át a telekommunikációig bezárólag szinte nincs olyan iparág, ahol ne vennék hasznát valamilyen formában. Nem kivétel ez alól a textilipar sem, ami talán csak azok számára lehet meglepetés, akik nem tudják, hogy egy másik ismert polimert, a nejlont szintén 1938-ban fedezték fel.

A teflon textilipari alkalmazásához egy újabb jelentős felfedezés járult hozzá, ami Bob Gore nevéhez fűződik. A mérnöki végzettséggel rendelkező amerikai kutató a 60-as évek végén rájött, hogy az anyag meghatározott körülmények között lyukacsos szerkezetű membránná alakítható. Gore hamar felismerte az eljárásban rejlő lehetőségeket, ezért a technológiát és az új membránt 1971-ben GORE-TEX néven szabadalmaztatta.

Az anyag szerkezeti felépítése egyedülálló. Egy négyzetcentiméterén mintegy 1,4 milliárd apró lyuk, ha úgy tetszik, pórus található. Mivel ezek mérete 20 ezerszer kisebb egy vízcseppnél, ezért a membrán nem engedi át a vizet. A lyukak ugyanakkor 700-szor nagyobbak egy vízgőzmolekulánál, ezért az anyag jól szellőzik, és átereszti a párát. A membránt egy speciális szövetbe építve ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy olyan textíliát állítsunk elő, amely egyszerre vízálló és lélegző.

A GORE-TEX szövetből ma már sokféle ruházati termék készül. Előszeretettel használják hegymászók, sportolók, és katonai alkalmazására is rengeteg példa akad. Gyártanak belőle kabátot, nadrágot, sapkát és kesztyűt, de ami számunkra a legfontosabb, gyerekcipőt is. Az ezzel a technológiával felszerelt lábbelik igen strapabírók, könnyűek és vízlepergetők, emellett elvezetik a testmozgás miatt keletkező testpárát, így a láb jól szellőzik és száraz marad.

A GORE-TEX gyerekcipők megtalálhatók az Angyali Cipők kínálatában is. SuperFit>> és PRIMIGI modelljeink>> nagy része ezzel a technológiával készül. Itt van a nyakunkon a tél, amikor jól jöhet az ilyen lábbeli gyermekeink számára.