Nagyon is sok, az anyag egyik módosított változata ugyanis egy speciális szövet részeként cipőgyártásra is használható. Az így előállított cipők strapabírók, egyszerre lélegeznek és állnak ellen a víznek.

A politetraflouretilén, vagy ismertebb nevén a teflon egy 1938-ban végzett tudományos kísérlet nem várt mellékterméke, amit a puszta véletlennek köszönhetünk. Ez a bámulatos polimer sok-sok hasznos tulajdonsággal rendelkezik: nagyon magas az olvadáspontja, gyakorlatilag minden vegyületnek ellenáll, elhanyagolható a felületi súrlódása és szinte semmi sem tapad hozzá.

Az űrkutatástól kezdve a hadiparon és a gépgyártásig át a telekommunikációig és a gyógyászatig bezárólag szinte nincs olyan iparág, ahol ennek az anyagnak ne vennék hasznát valamilyen formában. Nem kivétel ez alól a textilipar sem, ami talán csak azok számára lehet meglepetés, akik nem tudják, hogy egy másik ismert polimert, a nejlont szintén 1938-ban fedezték fel.

A teflon textilipari alkalmazásához egy újabb jelentős felfedezés járult hozzá, ami Bob Gore nevéhez fűződik. A mérnöki végzettséggel rendelkező amerikai kutató a 60-as évek végén rájött, hogy az anyag meghatározott körülmények között lyukacsos szerkezetű membránná alakítható. Gore hamar felismerte az eljárásban rejlő lehetőségeket, ezért a technológiát és az új membránt 1971-ben GORE-TEX néven szabadalmaztatta.

Az anyag szerkezeti felépítése bámulatos és egyedülálló. Egy négyzetcentiméterén mintegy 1,4 milliárd apró lyuk, ha úgy tetszik, pórus található. Mivel ezek mérete 20 ezerszer kisebb egy vízcseppnél, ezért a membrán nem engedi át a vizet. A lyukak ugyanakkor 700-szor nagyobbak egy vízgőzmolekulánál, ezért az anyag jól szellőzik, és átereszti a párát. A membránt egy speciális szövetbe építve ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy olyan textíliát állítsunk elő, amely egyszerre vízálló és lélegző.

A GORE-TEX szövetből ma már sokféle ruházati termék készül. Előszeretettel használják hegymászók, sportolók, és katonai alkalmazására is rengeteg példa akad. Gyártanak belőle kabátot, nadrágot, sapkát és kesztyűt, de ami számunkra a legfontosabb, gyerekcipőt is. Az ezzel a technológiával felszerelt lábbelik igen könnyűek és vízlepergetők, emellett elvezetik a testmozgás miatt keletkező testpárát, így a láb jól szellőzik és száraz marad. Ezen felül strapabírók és a tisztításuk is viszonylag egyszerű feladat.

A GORE-TEX gyerekcipők megtalálhatók az Angyali Cipők kínálatában is. SuperFit>> és PRIMIGI modelljeink>> nagy része ezzel a technológiával készül, köztük elsősorban sportcipők valamint téli cipők, csizmák és bokacsizmák. Itt van a nyakunkon a tél, a hideg és csapadékos időjárás, amikor jól jöhet az ilyen lábbeli gyermekeink számára.