Az egyik legnagyobb múlttal rendelkező gyerekcipőmárka mindig is híres volt technológiai újításairól. Az, amit a fenntartható és környezetbarát alapanyagok felhasználása terén képvisel, példaértékű.

Egy cipőgyártó esetében különösen fontos, sőt, szimbolikus jelentőségű, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. Egy gyerekcipőmárkánál ez hatványozottan igaz, hiszen a következő generációk számára állít elő termékeket, és egyáltalán nem mindegy, hogy gyártási folyamatai során mennyire terheli meg a környezetet. Piaci súlyánál és kereskedelmi pozíciójánál fogva egyszerűen figyelembe kell vennie, hogy közvetve és közvetetten is nagy hatással lehet arra, milyen világot hagyunk gyermekeinkre.

Innovációval a jövő védelmében

A közel 130 éves múltra visszatekintő Richter kutatási tevékenysége és tervezőmunkája során tudatosan helyezi előtérbe a környezetvédelmi szempontokat, és ez nem csak üres marketingszólam. A cég nem kizárólag a minőségre koncentrál, de innovatív módon egyre nagyobb arányban használ termékeihez ökológiai forrásból származó, biológiailag lebomló vagy újrahasznosítható anyagokat. Saját számításai szerint gyártási tevékenysége során ezzel 95 százalékos víz- és 50 százalékos energiamegtakarítást ér el, ezen felül pedig 60 százalékkal kevesebb széndioxidot bocsát ki, így ezzel jelentősen csökkenti a már emlegetett biológiai lábnyomát. A közkedvelt prémium márka hitvallása úgy foglalható össze, hogy a gyerekek ne csak egészséges cipőket hordva nőjenek fel, hanem egy egészséges világot is örököljenek.

Természetes forrásból

Azon senki sem lepődik meg, ha egy cipő alapanyagai között megtalálható a természetes bőr vagy a gumi, de azon már biztosan, ha erre a listára felkerül a farost vagy a kukoricarost is. Részben ez utóbbi összetevők alkotják a Richter legmodernebb gyerekcipő modelljeit.

A márka zárt cipőinek és sportcipőinek felsőrésze egy farosotokat tartalmazó speciális anyagból (Tencel) készül. A cég más modelljeiben – egy másfajta környezetvédelmi megközelítést követve – ezt az alkotóelemet újrahasznosított PET (műanyag) helyettesíti.

Egy kukorica rostokból készült speciális anyag alkotja egyes Richter gyerekcipő termékek talprészét. Ennek köszönhetően a cipőnek ez az innovatív egysége rendkívül könnyű és rugalmas. A felsőrészhez hasonlóan az osztrák cég itt is alkalmaz helyettesítő anyagot: természetes latexet, ami hasonlóan előnyös tulajdonságokkal rendelkezik.

Kiváló terméktulajdonságok

A fenti anyagokból és megoldásokkal összeállított Richter modellek nemcsak könnyűek és rugalmasak, de tartósak, ellenállóak, jól szellőznek (lélegzők), és remekül illeszkednek a lábhoz, így kellemes, természetes érzést kölcsönöznek viselőjüknek.

Az osztrák cég természetes alapanyagai között megtalálható a pamut és a gyapjú is. Ezeket elsősorban azoknak a termékeinek az előállításához használja fel, amelyeknél a felsőrész egy különleges kötött, zokniszerű konstrukcióból áll. Ezeket a rendkívül kényelmes és trendi modelleket nagyon könnyű felvenni, a lábfej ugyanis könnyen bebújtatható a kötött felsőrészbe.