Közeledik a szeptember, valószínűleg gondolatban már egyre több szülő kezdi meg a készülődést a bölcsődére, az óvodára és az iskolára, ezért a címben szereplő kérdés egyre aktuálisabbá válik.

Azért is fontos kellő figyelmet szentelni a váltócipő választásnak, mert ez az a cipőfajta, amit gyermekeink ősztől tavaszig jó eséllyel többet hordanak, mint amiben az utcán közlekednek. A bölcsődések, az óvodások és az iskolások ezekben a hónapokban ugyanis az idő nagy részét beltérben töltik közös foglalkozással, játékkal vagy tanulással.

Mitől jó egy váltócipő?

Van néhány alaptulajdonság, amelyeket joggal elvárhatunk egy valamire való váltócipőtől. Ezek közé tartozik, hogy legyen kényelmes, strapabíró, méretben passzoljon és lehetőleg szellőzzön jól. Ezeken kívül természetesen léteznek más szempontok, más tulajdonságok is, amelyeket az életkori sajátosságok, a fejlődésbeli különbségek vagy az intézmények támasztotta eltérő követelmények miatt mindenképpen figyelembe kell venni a megfelelő lábbeli kiválasztásakor.

Egy szandállal nem lőhetünk mellé

Mielőtt ezeket részleteznénk, érdemes részletesen foglalkozni a váltócipők zászlóshajójáról, a szandálról. Ha ezt vásárolunk, bölcsődék és óvodák esetében jó eséllyel nem tévedünk nagyot, iskoláskorú gyermekünknél azonban egy fontos tényező mérlegelni kell. Az iskolákban ugyanis sokkal gyakrabban szellőztetnek, még télen is, mert a friss levegő jó hatással van a tanulók agyműködésére és a koncentrációjára, emiatt azonban sokszor alacsonyabb a hőmérséklet a tantermekben és a folyosókon.

A szandálok mellett az esetek többségében a vászoncipőkkel sem lőhetünk nagyon mellé. Ezek a modellek mutatósak, rendkívül kényelmesek, anyagukból fakadóan kiválóan szellőznek, és nem mellesleg a gyerekek is szívesen viselik őket.

Váltócipő kiválasztási szempontok

És most vegyük sorra azokat az ismérveket, amelyek alapján váltócipő választás tekintetében különbséget kell tenni az egyes korosztályok között.

Azoknál a bölcsődés csöppségeknél, akik instabilan járnak, bizonytalanul közlekednek, még szóba jöhetnek a puha talpú cipők, de ez kizárólag náluk opció. Amint stabilabbá válik járásuk, megkezdhetjük a fokozatos átállást a kemény talpú lábbelikre.

Az óvodákban már sokkal önállóbbak a kicsik, akik az idő előre haladtával képessé válnak arra, hogy önállóan vegyél le vagy fel cipőjüket. Erre szükségük is van, hiszen itt már több az olyan program vagy foglalkozás (pl. torna, séta, kirándulás), amikor cipőt kell cserélni. Könnyítsük meg a dolgukat, és válasszunk számukra olyan benti modellt, amelyet könnyen le- és felvehetnek. Egy jó minőségű alapanyagokból készült, a bokát jól tartó szandál tökéletes megoldás lehet.

Az iskolások esetében egy új tényezővel is számolni kell, és ez nem más, mint a saját ízlésük, ami egyre karakteresebbé, erősebbé válik az évek során. A szandál náluk már jó eséllyel nem trendi, egy tetszetős, divatos sportcipővel azonban kedvükre tehetünk.

Termékajánlók: