Gyerekcipő forgalmazóként most rendhagyó formában helyezzük górcső alá azt a testrészt, amivel munkánk során a legtöbbet foglalkozunk. Csokorba gyűjtöttünk néhány érdekes információt, amelyek segítségével többet tudhatunk meg a gyereklábak egészséges fejlődéséről. Van köztük pár meghökkentő tétel is.

(1)    A gyerekek mintegy 98 százaléka teljesen egészséges lábbal születik (forrás: Superfit).
(2)    Szomorú adat ehhez képest, hogy nagy részük, közel 80 százalékuk nem visel megfelelő cipőt a gyermekévek alatt.
(3)    Közvetve vagy közvetlenül ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a felnőttek közel kétharmadának van valamilyen problémája a lábával.
(4)    A babaláb nem a felnőtt láb kicsinyített változata: átalakulás előtt áll, más a felépítése, mások az arányai, a csontok, inak és izmok más fejlettségi szinten állnak.
(5)    A lábszerkezet a talpra állás után, az első lépések megtételét követően kezd el intenzíven fejlődni, átalakulni, és 10-12 évesen éri el a felnőttkori formát, illetve szerkezeti állapotot.
(6)    A gyereklábak általában 2 és 4 éves kor között nőnek a leggyorsabban: a növekedés sebessége akár a 15-18 millimétert is elérheti évente. Ilyenkor nagyjából 5-6 havonta új cipőre van szükség.
(7)    A növekedés nem folyamatos, sokszor ugrásszerűen következik be, ráadásul a bal és a jobb láb más-más tempót diktálhat.
(8)    Ez a folyamat átlagosan 16 éves korig tart (vannak persze szélsőséges esetek), ezt követően számottevő változásra már nem lehet számítani a lábfej méretét illetően.
(9)    A baba lábfejét vastag zsírpárna fedi, részben ezért tűnik laposnak, részben pedig azért, mert a boltozatos szerkezet csak később alakul ki.
(10)    A járással ismerkedő csöppségnek az a legjobb, ha minél többet közlekedik mezítláb. Az első cipőt akkor érdemes megvenni számára, ha léptei már magabiztosabbak, és eljött az idő, hogy vele együtt kalandozzunk a külvilágban.
(11)    A gyermek hosszú éveken keresztül alakítja ki a felnőttkorra jellemző járásmintáját, ami – hasonlóan az ujjlenyomatokhoz – minden embernél egyedi.
(12)    A születéstől a felnőttkorig a lábak növekedése és alakváltozása is folyamatos, a közben fellépő kisebb görbületek, rendellenesnek tűnő deformitások többségét a fejlődés, a növekedés idővel kiegyenesíti, eltünteti.
(13)    10 éves kor alatt a komoly kezelést igénylő, valóban kóros lábelváltozás szerencsére nem gyakori. Ennek ellenére sok ortopédiai probléma gyökere a gyerekkorra vezethető vissza, kialakulásukért a rossz cipőválasztás is okolható.
(14)    Ha a gyermek lábbelije nagyon szűk vagy túlságosan merev, az visszafordíthatatlan károsodásokhoz, deformitásokhoz vezethet. Ezt jó minőségű, megfelelő méretű és megfelelő tulajdonságokkal rendelkező cipők viselésével megelőzhetjük.
(15)    Bármilyen kétségünk van a gyerek lábának, lábfejének egészségével kapcsolatban, soha ne magunk keressünk rá megoldást, hanem forduljunk szakemberhez!
(16)    A gyerekek akár 4 mérettel kisebb cipőt is képesek hordani! Ennek oka, hogy lábfejük puhább és rugalmasabb, kevésbé vagy egyáltalán nem érzik a szűk cipő okozta fájdalmat, és lábujjaikat is gyakran behúzzák, csak ne kelljen megválni a szeretett csukától.
(17)    Ezért különösen fontos a gyerek lábméretének rendszeres ellenőrzése. Az első években ezt nagyjából kéthavonta, később pedig 4-6 havonta érdemes elvégezni.
(18)    Több otthoni mérési módszer is létezik (cipőorrbenyomás, talpbetétre állítás, papírlapon a láb körberajzolása, stb.), ezekről ebben a blogbejegyzésben>> írtunk részletesen.
(19)    A mérést mindenképpen délutánra érdemes időzíteni, a reggeli állapothoz képest ugyanis a nap második felében a lábfej akár több milliméterrel is hosszabb és szélesebb lehet.
(20)     Fun fact! A gyermekek lábán ugyanannyi verejtékmirigy található, mint egy felnőtt lábon, csak sokkal kisebb bőrfelületen. A gyakran megfigyelhető izzadékonyság alapvetően erre vezethető vissza.

Végezetül egy záró gondolat, ami akár a 21. sorszámot is kaphatná a fenti listában. Egyes vélemények szerint egy átlagos ember annyit gyalogol élete során, hogy azzal másfélszer megkerülhetné a Földet. Más források úgy becsülik, hogy akár 3-4 alkalommal is. Bármelyik állítás igaz, egész életünkben folyamatosan nagy terhelés éri lábainkat, amelyek tartós egészségét gyerekkorban alapozhatjuk meg sok mozgással, odafigyeléssel és a megfelelő gyerekcipő kiválasztásával.